به گزارش خبرگزاری حوزه از مشهد، در آستانه طلوع آفتاب پنجمين روز از دهه كرامت رضوي، آئين سنتي شستشوي گنبد منور رضوي آغاز شد و به مدت دو روز ادامه دارد.
اين گزارش ميافزايد: در اوايل قرن ششم بود كه وزير سلطان سنجر سلجوقي، ضمن تعمير روضه منوره، گنبدي بر فراز قبه اوليه احداث كرد. اين همان گنبدي است كه بالغ بر ۹۰۰ سال از بناي آن ميگذرد.
گنبد بارگاه نوراني عليبن موسيالرضا(ع) از نظر ساختمان و ارتفاع در نهايت زيبايي و هنرمندي طراحي شده و داراي دو پوشش است پوشش اول سقف حرم به حساب ميآيد كه از زير قابل مشاهده و داراي مقرنس آينه است و به آن «قُبّه» گفته ميشود. پوشش دوم خود گنبد طلاست و در حد فاصل اين دو پوشش ۱۳ متر فضاي خالي وجود دارد.
ارتفاع گنبد طلا از كف روضه منوره ۳۱ متر، محيط دور گنبد حدود ۴۲ متر و ارتفاع آن از اول طلاكاري تا نوك گنبد اندكي بيشتر از ۱۶ متر است.
نماي گنبد در ابتدا، آجر زرد رنگ و سپس كاشي نفيس سنجري بود كه در زمان شاه طهماسب صفوي طلاكاري شد.
پس از آن و در زمان شاه عباس (حدود سالهاي ۱۰۱۰ تا ۱۰۱۶ هجري) گنبد تذهيبكاري شد. البته اين گنبد منور در سال ۱۰۸۶ هجري (به دليل آسيبديدگي در زلزله) و در سال ۱۲۹۱ شمسي (پس از جسارت روسها و به توپ بستن حرم مطهر) مرمت شده است.
پس از پيروزي انقلاب اسلامي، در سال ۱۳۵۸ خشتهاي طلاي قديمي گنبد كه به علت كمي ضخامت و ساييدگي، بد نما شده بود، برچيده و با خشتهايي با ضخامت چهار برابر قبل به روش «الكتروليز» طلاكاري شد.
شستوشوي گنبد منور معمولا سالي سه مرتبه توسط خادمان حرم از جمله « اسدالله زرين باف» انجام ميشود.